Liefde Gaf U Duizend Namen 5 juni 2020


Lieve Vrouw. Ik had nooit gedacht dat ik tot u zou bidden. Ik ben, geloof ik, niet gelovig. Maar kijk, hier ben ik. Het is voor ons allebei een verrassing. Ik bid omdat de wanhoop mij nabij is. Lieve Vrouw, het gaat om uw achternaam. Liefde gaf u duizend namen - Eva, Maria, Amina, Fatima, Rachel, Esther, Lakshmi, et cetera. Maar ik heb het over deze ene - Onze-Lieve-Vrouw Van Vlaanderen. Zo, ik heb het gezegd. Het V-woord is eruit.

Ik heb hier nooit eerder over durven te schrijven. Voor de rest deel ik alles - columns over overspel, dronkenschap, alle stomme stenen waar ik mij ooit aan stootte. Maar Vlaanderen? Dat niet. Want ik weet, ik moet het V-woord maar één keer vermelden en mijn inbox wordt gebombardeerd door trollen, slijkslingeraars, haantjes-de-voorste die tot driemaal toe oproer kraaien.

Ik wil geen oproer kraaien. Ik wil mijn leven leiden zonder vijandigheid, zonder conflict, zonder symbooldossiers. Dat privilege heb ik, omdat ik wit ben, een naam heb die eindigt op een doffe 'e' en een tongval die struikelt over schilden noch vrienden. Als ik zwijg, laten de trollen mij met rust. Maar ik wil niet zwijgen. Ik wil niet bang zijn. Mijn buren, mijn vrienden, mijn medeburgers, zij lijden. Zij worden gediscrimineerd, bedreigd, in armoede gehouden, het land uitgestuurd. Lieve Vrouw, ze hebben u nodig. Ik heb u nodig. De Vrede heeft u nodig.

Lieve Vrouw, volgt u opiniepeilingen een beetje? Een kwart van uw kinderen zou stemmen voor een partij van woede, bitterheid en haat. Een partij die wil bepalen wie Belang heeft en wie niet. Lieve Vrouw, ze gebruiken uw achternaam om verdeeldheid te zaaien. Ze menen te weten wie ècht Vlaming is.

Ik leef al heel mijn leven van gesubsidieerde kunst. Ben ik geen echte Vlaming? Wat met Amina, Fatima, Rachel, Esther, Lakshmi, hun broeders, hun vaders, hun zonen? Wat met de armen, de daklozen, de kinderen die geen eten hebben? Zij zijn toch ook Vlaams, ook als ze niet blond zijn, niet bleek, ook als hun Nederlands gebroken is of hun naam getuigt van andere werelddelen? Wie is er van Belang? In welk vakje moet ik gaan zitten om een échte Vlaming te zijn? U ziet toch ook dat dat vakje steeds kleiner aan het worden is?

Lieve Vrouw, maak alstublieft een einde aan het gekibbel, het tafelspringen, al dat loze vuistgezwaai. Er heerst een pandemie. Eendracht is wat we nodig hebben, mededogen, bedachtzaamheid. Zit u in de hemel misschien nog steeds te bekvechten met Sint-Michiel, Sint-Martinus en Onze-Lieve-Vrouw Van Goede Hoop? Kon de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde u wérkelijk zoveel schelen? Wordt u kwaad als een affiche 'merci' zegt in plaats van 'dankjewel'? Dat kan ik niet geloven.

Ik word zo moe van al die schijngevechten. Ik heb het al eens meegemaakt, toen ik in Engeland woonde tijdens het Brexit-referendum. Oh, wat was iedereen kwaad! En nu? Het Verenigd Koninkrijk is de grootste coronabrandhaard in Europa. Nu ze de EU niet meer als zondebok hebben, wie zal hun woede dragen? Wie wind zaait, zal storm oogsten, en er lopen behoorlijk wat windbuilen rond in Vlaanderen.

Lieve Vrouw, ik bid u. Ga naar de dorpen, ga naar de steden, in alle straten en alle stegen, en verzacht de Vlaamse zuurte. Maak de schade ongedaan die Mark Zuckerberg en zijn leger duivelse algoritmes hebben veroorzaakt. Geen hart te hard voor uw liefde.

Lieve Vrouw, breng ook een bezoekje aan premier Wilmès. Geef haar de kracht om het land door deze woelige zee te sturen, zodat er zo weinig mogelijk mensen sterven aan het virus dat uw contreien tart. Geef haar de kalmte om overweg te kunnen met al die stuurlui aan wal die maar blijven schreeuwen. Geef haar de visie om een overzicht te behouden over acht - acht! - ministers van gezondheid. Geef haar intussen ook misschien een beetje bijles Nederlands - ik ben er zeker van dat ze snel leert.

Lieve Vrouw, geef mij mildheid tegenover de trollen in mijn inbox. Red hen. Red ons. Red de anderen. Want de anderen, dat zijn wij. Red Vlaanderen van zichzelf. Sta ons bij in alle nood. Nu, en in het uur der dood. Ons, uw kinderen, en ook d'and'ren. Onze Lieve Vrouw van Vlaand'ren. Merci.

Nele Van den Broeck is muzikant en theatermaker. Als Nele Needs A Holiday doet zij verwoede pogingen om wereldberoemd te worden. Ze schrijft een tweewekelijkse column, telkens aan de hand van een of meerdere nummers. Vandaag is dat 'Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen' van Lodewijk de Vocht en August Cuppens.

Bron: Column uit De Standaard, door Nele Van den Broeck