Nieuwsbrief 15 december 2020

Beste vrienden van House of Compassion,

Ontdek in deze nieuwsbrief wat deze maand op het programma staat in House of Compassion. Wij zijn open, nog tot en met 24 december en daarna opnieuw vanaf 5 januari.
Hopelijk kunnen we u één dezer dagen begroeten in onze kerk. We wensen u alvast zalige, warme kerstdagen toe, ondanks de uitzonderlijke omstandigheden.

Veel liefs,
Karen

Breng je mee het vredeslicht naar Brussel?
Elk jaar verspreiden vrijwilligers een vredeslichtje vanuit Bethlehem over heel Europa. Dit jaar brengt House of Compassion het vredeslicht te voet van Leuven naar Brussel. Zeven duo's leggen elk een deel van de weg af. Hierbij geven ze een voor de wind beschermd kaarsje aan elkaar door. Benieuwd hoe dit loopt? Volg op 19 december onze interviews met de vredeslichtstappers tussen 11u en 18u. Heb je interesse om zelf mee te stappen of ken je iemand die interesse heeft? Laat het ons tegen donderdag weten op het adres: karen@houseofcompassion.be.

Kom een vredeslichtje halen in House of Compassion
Na een tocht van 4.000 km, van Bethlehem tot Brussel, brandt vanaf 19 december het vredeslicht in House of Compassion. Van 20 tot 24 december kan je een eigen vredeslichtje komen ophalen voor een bijdrage van €2. Steek je kaarsje aan met het vredeslicht in de kerk. Daarna kan je het brandend mee naar huis nemen dankzij een beschermend omhulsel rond de kaars.
Als je langskomt, maak dan zeker van de gelegenheid gebruik om onze tijdelijke tentoonstellingen te ontdekken: 'Vluchtelingen' van Renate Els Aerts met een prachtige eigentijdse kerststal en 'De schulden van vluchtelingen' van het Comité voor het vrijschelden van illegitieme schulden (CADTM) met verhelderende kaarten en videobeelden.

Kom naar "Israël en Palestina: Een onmogelijke vrede?"
Op maandagavond 21 december organiseert House of Compassion voor de allereerste keer een online evenement. Vredesexperten Brigitte Herremans (Universiteit Gent) en Katelijne Suetens (Broederlijk Delen) laten hun licht schijnen over wegen naar vrede voor Palestijnen en Israëli's. Aansluitend kijken we samen naar de aankomst van het vredeslicht in Brussel. Het belooft dus een bijzondere avond te worden. We hopen dat je er bij bent! Schrijf je in via www.paxchristi.be/onmogelijkevrede

Bezoek onze tentoonstellingen
Naast onze permanente tentoonstelling rond slavernij vroeger en nu, lopen momenteel twee tijdelijke tentoonstellingen. Deze zijn vrij toegankelijk en kunnen geheel conform de coronavoorschriften worden bezocht. 'Vluchtelingen' van Renate Els Aerts geeft mensen op vlucht een gezicht en brengt hun verhaal. In de dagen voor kerst is deze tentoonstelling verrijkt met een mooie, hedendaagse kerststal. Daarnaast kan je in de Begijnhofkerk alles ontdekken over de hoge schulden waaronder veel vluchtelingen gebukt gaan, in een tentoonstelling van het Comité voor het vrijschelden van illegitieme schulden (CADTM).

Israël en Palestina: Een onmogelijke vrede? (ONLINE) 21 december 2020 - 19u

Beste vrienden van House of Compassion,

Wij nodigen u van harte uit voor de eerste online Maandagavond van House of Compassion op maandag 21/12/2020 van 19u00 tot 20u30.

Het belooft een boeiende avond te worden, samen georganiseerd met Pax Christi en Broederlijk Delen. Het thema is:
Israël en Palestina: Een onmogelijke vrede?

Vredesexperten Brigitte Herremans (Universiteit Gent) en Katelijne Suetens (Broederlijk Delen) gaan met elkaar en het publiek in gesprek over wegen naar vrede voor Palestijnen en Israëli's. Aansluitend volgen we de aankomst van het vredeslicht in Brussel. Dit is een vlammetje dat elke Kerst vanuit Bethlehem over heel Europa wordt verspreid.

Hopelijk bent u erbij.

Schrijf je hier in


Bekijk hier de uitnodiging.

Begijnhofkerk wordt House of Compassion (HoC)
De Begijnhofkerk wordt de ankerplaats voor een nieuwe, eigentijdse vorm van grootstedelijk pastoraal: HOUSE OF COMPASSION

Gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2019 - 21:57 op kerknet

Vanuit de Nederlandstalige en Franstalige parochiegemeenschappen is een nieuw project ontstaan dat een specifieke bestemming geeft aan de Begijnhofkerk.

House of Compassion - Beguinage - Begijnhof - Beginenhof is een project van een groep christenen in het hart van Brussel. Deze christenen, geworteld in de realiteit van de 'grootstad', zich bewust van haar rijkdom en dicht bij haar sociale periferie, leven en houden van de kerk van het Begijnhof.

Vanuit deze prachtige plek, bekend om zijn traditie om mensen zonder papieren en andere slaven van vandaag te verwelkomen, willen ze openheid cultiveren, het bewustzijn verruimen en bruggen slaan. Met toeristen en omstanders, die kunnen worden geraakt door kunst en schoonheid. Met gelovigen, van alle overtuigingen en filosofieën. Met mensen en verenigingen die zich inzetten voor een meer rechtvaardige en broederlijke wereld, in 'ons gemeenschappelijk huis' dat we moeten beschermen. Met buren in de wijk. Met degenen die geïsoleerd of uitgesloten zijn.

Symbool van deze universele openheid en een verlangen naar eenvoud, staat een grote tafel, in het hart van de kerk, als het embleem en het hart van het Huis van Mededogen.

Ingebed in een breder pastoraal plan, dat rekening wil houden met de verschillende facetten van de aanwezigheid en het getuigenis van christenen in Brussel voor de toekomst, is House of Compassion een project in wording. Het bouwt voort op de lange geschiedenis van deze plek en streeft ernaar samenwerkingen aan te gaan rond deze centrale intuïtie: de urgentie van MEDEDOGEN.

Kerkelijk gezien is het meertalige project House of Compassion een onderdeel van de Nederlandstalige pastoraal van Brussel.

Meer info over het project: