Begijnhofkerk wordt House of Compassion (HoC)
De Begijnhofkerk wordt de ankerplaats voor een nieuwe, eigentijdse vorm van grootstedelijk pastoraal: HOUSE OF COMPASSION

Gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2019 - 21:57 op kerknet

Vanuit de Nederlandstalige en Franstalige parochiegemeenschappen is een nieuw project ontstaan dat een specifieke bestemming geeft aan de Begijnhofkerk.

House of Compassion - Beguinage - Begijnhof - Beginenhof is een project van een groep christenen in het hart van Brussel. Deze christenen, geworteld in de realiteit van de "grootstad", zich bewust van haar rijkdom en dicht bij haar sociale periferie, leven en houden van de kerk van het Begijnhof.

Vanuit deze prachtige plek, bekend om zijn traditie om mensen zonder papieren en andere slaven van vandaag te verwelkomen, willen ze openheid cultiveren, het bewustzijn verruimen en bruggen slaan. Met toeristen en omstanders, die kunnen worden geraakt door kunst en schoonheid. Met gelovigen, van alle overtuigingen en filosofieën. Met mensen en verenigingen die zich inzetten voor een meer rechtvaardige en broederlijke wereld, in "ons gemeenschappelijk huis" dat we moeten beschermen. Met buren in de wijk. Met degenen die geïsoleerd of uitgesloten zijn.

Symbool van deze universele openheid en een verlangen naar eenvoud, staat een grote tafel, in het hart van de kerk, als het embleem en het hart van het Huis van Mededogen.

Ingebed in een breder pastoraal plan, dat rekening wil houden met de verschillende facetten van de aanwezigheid en het getuigenis van christenen in Brussel voor de toekomst, is House of Compassion een project in wording. Het bouwt voort op de lange geschiedenis van deze plek en streeft ernaar samenwerkingen aan te gaan rond deze centrale intuïtie: de urgentie van MEDEDOGEN.

Kerkelijk gezien is het meertalige project House of Compassion een onderdeel van de Nederlandstalige pastoraal van Brussel.

Meer info over het project: