Boekvoorstelling: Een wereld van verdoken slavernij 25 september 2020 - 19u30

Slavernij is niet alleen een verschijnsel van 2000 jaar geleden of van de laatste vijf eeuwen met de slaven-driehoek Europa-Afrika-Amerika.

Momenteel hebben er wereldwijd meer mensen met nieuwe vormen van slavernij te maken dan er in de eeuwenlange trafiek Afrikaanse slaven gedeporteerd werden. Denk maar aan de wantoestanden in heel wat Europese slachthuizen. Ook de planeet zelf wordt tot slaaf gemaakt en uitgebuit.

De auteur kaart de menselijke drama's aan vooral in de Braziliaanse Cerrado. Hij legt telkens de link naar de Europese verantwoordelijkheid in deze sociale en ecologische vernietiging.


Bekijk hier de uitnodiging.

Sprekers
Marcel Cloet, 'House of Compassion'
John Vandaele, journalist MO*
Wies De Troch, Wervel
Luc Vankrunkelsven, auteur
Mieke Peeters, Grootouders voor het klimaat

Praktisch
25 september 2020 om 19u30
'House of Compassion' (Begijnhofkerk)
Begijnhof 7, 1000 Brussel

Mondmasker verplicht

De boekvoorstelling heeft plaats in het 'House of Compassion'.
Je kan er een tentoonstelling bezoeken over de slavernij vroeger en nu.Begijnhofkerk wordt House of Compassion (HoC)
De Begijnhofkerk wordt de ankerplaats voor een nieuwe, eigentijdse vorm van grootstedelijk pastoraal: HOUSE OF COMPASSION

Gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2019 - 21:57 op kerknet

Vanuit de Nederlandstalige en Franstalige parochiegemeenschappen is een nieuw project ontstaan dat een specifieke bestemming geeft aan de Begijnhofkerk.

House of Compassion - Beguinage - Begijnhof - Beginenhof is een project van een groep christenen in het hart van Brussel. Deze christenen, geworteld in de realiteit van de "grootstad", zich bewust van haar rijkdom en dicht bij haar sociale periferie, leven en houden van de kerk van het Begijnhof.

Vanuit deze prachtige plek, bekend om zijn traditie om mensen zonder papieren en andere slaven van vandaag te verwelkomen, willen ze openheid cultiveren, het bewustzijn verruimen en bruggen slaan. Met toeristen en omstanders, die kunnen worden geraakt door kunst en schoonheid. Met gelovigen, van alle overtuigingen en filosofieën. Met mensen en verenigingen die zich inzetten voor een meer rechtvaardige en broederlijke wereld, in "ons gemeenschappelijk huis" dat we moeten beschermen. Met buren in de wijk. Met degenen die geïsoleerd of uitgesloten zijn.

Symbool van deze universele openheid en een verlangen naar eenvoud, staat een grote tafel, in het hart van de kerk, als het embleem en het hart van het Huis van Mededogen.

Ingebed in een breder pastoraal plan, dat rekening wil houden met de verschillende facetten van de aanwezigheid en het getuigenis van christenen in Brussel voor de toekomst, is House of Compassion een project in wording. Het bouwt voort op de lange geschiedenis van deze plek en streeft ernaar samenwerkingen aan te gaan rond deze centrale intuïtie: de urgentie van MEDEDOGEN.

Kerkelijk gezien is het meertalige project House of Compassion een onderdeel van de Nederlandstalige pastoraal van Brussel.

Meer info over het project: