Inspiratiebrief februari 2021

Beste vrienden van House of Compassion,

U vernam het misschien al in de pers. Sinds deze zaterdag bezetten mensen zonder papieren onze kerk. In deze inspiratiebrief willen wij u graag informeren over de situatie.

Daarnaast hebben we de komende weken ook enkele inspirerende activiteiten voor u in petto. Deze gaan allen opnieuw online door, geheel coronaproof.

Tot slot verwachten wij ook "De Kruisweg" van Armand Demeulemeester, een prachtige tentoonstelling die zal te zien zijn in House of Compassion zodra de omstandigheden in de kerk het toelaten.

Veel liefs,
Karen
Coördinatrice van House of Compassion

Bezetting van House of Compassion
Sinds zaterdag 30 januari wordt de Begijnhofkerk bezet door een honderdtal mensen zonder papieren. Wij waren niet op de hoogte van deze plannen en werden door deze actie verrast. Tegelijk zijn we ook niet verwonderd. We weten dat de situatie waarin velen onder hen verkeren onhoudbaar is geworden. Collectieven namen in december twee maal contact met ons op met de vraag of we akkoord waren om een korte actie van enkele dagen te steunen. Een eerste keer wilde men 5 kerken met telkens 20 mensen bezetten. Een tweede maal werd zelfs de limiet van 20 niet aangehouden. Wij hebben beide keren geantwoord dat wij een actie met méér dan 15 mensen niet konden toestaan, gezien de coronamaatregelen.
Nu de collectieven de kerk met een 100-tal mensen toch zijn komen bezetten, zijn we met hen aan het onderhandelen. Wij trachten hen te overtuigen om de wettelijke limiet van maximaal 15 te respecteren en hun actie meer kracht bij te zetten door ze te verdelen over meerdere levensbeschouwelijke vergaderplaatsen (kerken, synagogen, moskeeën en andere). Dit om hun gezondheid niet in gevaar te brengen, om niet door de politie te worden uitgezet en om geen grote weerstand op te roepen. Zo kunnen zij bij meer mensen een duidelijker gehoor krijgen met hun rechtmatige eis om "eindelijk als medemens erkend te worden en gewoon in waardigheid te kunnen leven zoals iedereen".
Om risico's op besmetting met corona niet te vergroten, willen wij u vragen momenteel niet naar House of Compassion te komen. We brengen u op de hoogte zodra de situatie verandert.

Kom naar "Schaadt de gevangenis onze samenleving?"
Op maandagavond 15 februari om 19u organiseren we een boeiende online avond rond gevangenissen. Een ex-gedetineerde getuigt over het leven zoals het is in de gevangenis. Experten en aalmoezeniers Pieter De Witte (CRED, KULeuven) en Geneviève Frère (Gevangenis van Sint-Gillis) zoomen in op de problemen met ons huidige gevangenissysteem. Ambassadeur van de vrede Hans Claus (vzw De Huizen) gaat in op alternatieven en toont hoe het in Transitiehuizen anders kan. Schrijf je nu in!

Kruisweg van Armand Demeulemeester in House of Compassion
Binnenkort verwachten wij in House of Compassion "De Kruisweg" van de bekende kunstenaar Armand Demeulemeester bewonderen: een reeks van 12 schilderijen over het lijden, de kruisdood en verrijzenis van Christus. Anders dan voor zijn eerdere "Kruisweg van de stilte" werd in dit werk de dramatiek verhoogd door een sober kleurgebruik en een beperking in de figuratie. Met een passende actualisatie wort in de tentoonstelling ook stilgestaan bij lijden en opstand-ing vandaag. Normaal gezien zou deze tentoonstelling van start gaan op 13 februari. Wij wachten af hoe de situatie in de kerk evolueert en informeren u zodra de tentoonstelling te zien is.

Racisme is van iedereen
Op maandagavond 1 maart om 19u organiseren we een online avond over racisme in samenwerking met MRAX en Orbit. Reserveer de avond alvast in uw agenda!

"Jij vreemdeling,
Ik wil niet om je heen.
Jij vreemdeling,
ik kan niet om je heen."
- Fragment uit "Brug met de Vluchteling De Vreemdeling" door Christel Celis.

Israël en Palestina: Een onmogelijke vrede? (ONLINE) 21 december 2020 - 19u

Beste vrienden van House of Compassion,

Wij nodigen u van harte uit voor de eerste online Maandagavond van House of Compassion op maandag 21/12/2020 van 19u00 tot 20u30.

Het belooft een boeiende avond te worden, samen georganiseerd met Pax Christi en Broederlijk Delen. Het thema is:
Israël en Palestina: Een onmogelijke vrede?

Vredesexperten Brigitte Herremans (Universiteit Gent) en Katelijne Suetens (Broederlijk Delen) gaan met elkaar en het publiek in gesprek over wegen naar vrede voor Palestijnen en Israëli's. Aansluitend volgen we de aankomst van het vredeslicht in Brussel. Dit is een vlammetje dat elke Kerst vanuit Bethlehem over heel Europa wordt verspreid.

Hopelijk bent u erbij.

Schrijf je hier in


Bekijk hier de uitnodiging.

Begijnhofkerk wordt House of Compassion (HoC)
De Begijnhofkerk wordt de ankerplaats voor een nieuwe, eigentijdse vorm van grootstedelijk pastoraal: HOUSE OF COMPASSION

Gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2019 - 21:57 op kerknet

Vanuit de Nederlandstalige en Franstalige parochiegemeenschappen is een nieuw project ontstaan dat een specifieke bestemming geeft aan de Begijnhofkerk.

House of Compassion - Beguinage - Begijnhof - Beginenhof is een project van een groep christenen in het hart van Brussel. Deze christenen, geworteld in de realiteit van de 'grootstad', zich bewust van haar rijkdom en dicht bij haar sociale periferie, leven en houden van de kerk van het Begijnhof.

Vanuit deze prachtige plek, bekend om zijn traditie om mensen zonder papieren en andere slaven van vandaag te verwelkomen, willen ze openheid cultiveren, het bewustzijn verruimen en bruggen slaan. Met toeristen en omstanders, die kunnen worden geraakt door kunst en schoonheid. Met gelovigen, van alle overtuigingen en filosofieën. Met mensen en verenigingen die zich inzetten voor een meer rechtvaardige en broederlijke wereld, in 'ons gemeenschappelijk huis' dat we moeten beschermen. Met buren in de wijk. Met degenen die geïsoleerd of uitgesloten zijn.

Symbool van deze universele openheid en een verlangen naar eenvoud, staat een grote tafel, in het hart van de kerk, als het embleem en het hart van het Huis van Mededogen.

Ingebed in een breder pastoraal plan, dat rekening wil houden met de verschillende facetten van de aanwezigheid en het getuigenis van christenen in Brussel voor de toekomst, is House of Compassion een project in wording. Het bouwt voort op de lange geschiedenis van deze plek en streeft ernaar samenwerkingen aan te gaan rond deze centrale intuïtie: de urgentie van MEDEDOGEN.

Kerkelijk gezien is het meertalige project House of Compassion een onderdeel van de Nederlandstalige pastoraal van Brussel.

Meer info over het project: