Mindfulness in een christelijke sfeer 21 mei 2024

'Mindfulness in een christelijke sfeer': een cursus van zes vrijdagnamiddagen in de kerk van de Goede Bijstand. Uitdagend en uitnodigend genoeg om er aan deel te nemen. Vorig jaar organiseerde pastor Peter Baekelmans deze cursus al een eerste maal. De reacties waren positief en dat was een extra motivatie om het te wagen.

Bij elke bijeenkomst begonnen we met de '5-3-2' meditatie-oefening: ontspannende lichaamsbewegingen gedurende vijf minuten, drie minuten letten op je ademhaling en twee minuten wandelen. Daarna gaf pastor Peter meer uitleg bij de bedoeling van mindfulness en specifiek over de meditatie van die namiddag. Zo kwamen de 'liggende meditatie (bodyscan)', de 'loopmeditatie', de 'bergmeditatie', de 'meermeditatie' en de 'Lectio divina' en 'bidden met een mantra aan bod. Voor elk wat wils, zou je kunnen zeggen want het is aan ieder om uit te zoeken, te ervaren welke meditatie voor jou de beste is om tot rust en zingeving te komen.

We kregen ook 'huiswerk' mee, wat hielp om ook tijdens de tussenliggende dagen tijd te maken voor meditatie. Twee oefeningen spraken mij vooral aan: uit de automatische piloot-positie stappen bij routinehandelingen en aandachtig zijn. Er zijn zoveel dingen die je dagelijks doet zonder er echt bij stil te staan. Door er bewust aandacht aan te besteden, bekijk je ze met nieuwe ogen. Een wandeling in de natuur, wat ik heel regelmatig doe, wordt zo nog meer een dankgebed tot God.

Bij elke bijeenkomst was er telkens een moment van terugblik op de ervaringen van de voorbije week. In een kleine groep konden we aan mekaar vertellen of het gelukt was met de oefeningen, waarom wel of eerder niet,... Ieder was vrij om al dan niet iets in te brengen; met elke bijeenkomst groeide de openheid om dit te doen. 

Mindfulness in een christelijke atmosfeer: iedereen van de groep heeft op zijn of haar manier deugd gehad aan deze zes namiddagen. Het zal wat inspanning vragen om dit verder te zetten, maar het is het proberen waard. En zoals pastor Peter zei: 'Wees mild voor jezelf.'

Pastor Chris