Homilie tv-mis 18 december 2016

Download hier het boekje in pdf.

Johnny heeft een brief geschreven naar de Engel van Jozef

Dag hooggeachte Engel.

Mag ik u even storen?
Ik weet, de kerstperiode is druk voor Engelen: boodschapper zijn voor onze lieve God in dromen, zingen boven kerststallen...
Repeteren jullie met het engelenkoor om juist te zingen?
Of zijn jullie vooral op die plekken en plaatsen op aarde aanwezig waar mensen en kinderen in de miserie leven en afzien?
Ik weet, daar zijn jullie in Godsnaam en in Jezus naam!
Weten de mensen wel, alle mensen, dat jullie Engelen aanwezig zijn bij alle mensen voor wie geen plaats is: geen plek om te wonen, onder bommen of aanslagengeweld, bij die goede mensen verloren in hun depressie of gevangenis.
De miljoenen kwetsbare en gekwetste mensen die aandringen -terecht- aan de grenzen van onze hart en aan de grenzen van ons land.
Weten de mensen wel dat het kerstkind in ieder van hen geboren wordt?
En dat jullie voor alle mensen en dieren, zingen:
VREDE en VREES NIET.

Want dat is jullie boodschap: vrees niet, vrede met ieder van u, vrede voor allen.
Want ja wij zijn zo bang, en willen liever zoals Jozef stilletjes ervan onder muizen.
Of we redeneren met grote excuses, politieke excuses, economische of culturele excuses, onze menselijke verantwoordelijkheid weg.
Bang zijn we voor wie anders zijn: We blijven staren naar de dame met de wijnvlek in het gezicht of naar het kankerkindje met kale bol ...
En dat de winkeldochter bij mijn bakker syndroom van Downgenen draagt, toegegeven: zij verpakt en snijdt het brood beter dan mama chef.
We schrikken als de stagiaire zelf een handicap dragen moet, maar het is zo'n goeie Engel, een moedige.
Wij kunnen veel, veel van hen leren om echt gelukkige mensen te worden.
Van dat echte geluk, dat je op geen enkele kerstmarkt kopen kan, ├ęchte vrede, die verdomd moeite vraagt en inspanningen: politieke en economische, wereldwijd.
Maar laten wij beginnen voor onze eigen deur te vegen, voor NO Docs en thuislozen, voor daders op weg naar herstel.
Wij willen wegvegen bitterheid en verzuring in Vlaanderen en Brussel, Engel, zoals jullie willen wij zingen en in daden omzetten dat het kwetsbare volk, de kleine ongeziene mens, niet ten onder gaat, Niet moet blijven wachten eindeloos op een humanitair visioen dat de verborgen miserie bij arm en rijk mag verdwijnen als we samen vrede en gerechtigheid in daden omzetten.

We zijn te bang, Engel, we zijn te braaf, Engel, braaf in de Vlaamse zin: regeltjes volgen en meelopen met de grote massa; en dat noemen wij dan democratie ... wir haben es nicht gewust ... We willen ervan onder muizen zoals Jozef, Jozef de bange, de schijterige
... tot jij in Godsnaam ingreep. Jozef wilde niet zien, durfde niet zien, maar dat is niet de weg van de Christen, niet de weg van Jezus Emmanuel. Engel, wil het Twitteren naar al die grote mannen en vrouwen, machtigen en heersers: vrede op aarde aan alle Mensen van goede wil. Twitter hun allen het Europese volkslied: ALLE MENSCHEN WERDEN BRÜDER ...

Dank Engel.
AMEN

PS: Veel werk voor jullie, maar in 2016 heeft de Bijstandsgemeenschap wel 5 helpers gestuurd!
Denise zal nieuwe pluimen uitzoeken: want zij heeft een kunstzinnige smaak!
Germain kan met wijsheid de Heilige God Vader en Moeder helpen bij theologische problemen.
Maddy zal jullie leiden naar de armste plekken in Brussel ...
Pierre Alain, de beste organist, zal jullie zang begeleiden.
En de goede Lieve, zal alles in aquarel schilderen.
Liever geen helpers meer vragen in 2017.
Dank.
Johnny