Heilige Corona 14 mei 2020


De heilige Corona is wel degelijk, naast Sint Rochus, de beschermheilige tegen de epidemieën. De herdenkingsdag voor Sint-Corona is 14 mei.

In het jaar 160 werd er een meisje geboren. Men noemde haar Corona. Ze wist niet dat ze de gruweldood ging sterven en dat ze de beschermheilige zou worden tegen epidemieën. Geboorteplaats staat niet vast: ofwel Egypte, ofwel Syrië.

Corona zou zich het lot aangetrokken hebben van een aantal mensen die wegens hun geloof gemarteld waren. Ze zou daarop zijn opgepakt door de Romeinen. Ze was ongeveer 16 jaar toen. Haar straf (in ca 177) was ongekend gruwelijk. Haar beulen bogen twee palmbomen tot op de grond en bonden haar met de ene arm aan één palmboom en met haar andere arm aan de andere. Vervolgens lieten ze de palmbomen los. Corona werd uit elkaar gescheurd. Volgens sommige overleveringen zou ze samen gestorven zijn met St. Victor van Siena. Het is niet duidelijk of St. Victor haar vader, dan wel haar man was. Sinds haar marteldood wordt Corona door de kerk geëerd als Sint-Corona.


Sint-Corona tussen de twee palmen:
een verwijzing naar haar gruwelijke dood

Omdat ze werd vermoord met behulp van bomen is ze de patroonheilige van de houthakkers. Naast houthakkers wordt Corona aanbeden door schatgravers en staat ze voor standvastigheid in het geloof en geldzaken. Daarnaast is ze de beschermheilige tegen stormen en epidemieën. Mensen hielden relikwieën van haar bij. In 997 bracht de Rooms-Duitse keizer Otto III een aantal relikwieën van Corona naar Aken waar ze sindsdien in een tombe in de Dom bewaard worden.

Geheel losstaande van het coronavirus was de Dom van Aken van plan dit jaar een tentoonstelling te houden rond het gerestaureerde schrijn van de Heilige Corona. Het schrijn is rijkelijk versierd met goud, brons en ivoor en stond 25 jaar in de schatkamer van de Dom van Aken.

In 1504 werd een beeld van Sint-Corona gevonden in een holle lindenboom in Oostenrijk. Het dorpje heet sindsdien Sankt Corona am Wechsel. Er zijn nog andere plaatsen naar haar genoemd. Het zijn of waren allemaal ooit bedevaartsoorden voor Sint-Corona. Zo is er nog Sankt Corona am Schöpfl in Oostenrijk of St. Corona bij Staudach en Handlass. Corona is vandaag nog steeds een redelijk gekende Heilige in de streken van Beieren en Bohemen. In sommige verhalen wordt Corona ook Korona of zelfs Stephania genoemd.


Ondanks het feit dat de Katholieke Kerk een Heilige heeft voor epidemieën, werd het virus dat vandaag de wereld lam legt niet bewust naar Sint-Corona genoemd. Het virus kreeg de naam corona omdat het onder de microscoop lijkt op een kroon, in het Latijn "corona".

Gebed tot de Heilige Corona

Almachtige God, die genadig neerziet op Uw volk
en altijd bekommerd zijt om de zieken en de
zwakken; Uw Zoon Jezus Christus heeft zieken
de handen opgelegd en hun zonden vergeven.

Zie genadig neer op hen die nederig voor U staan
en bidden om genezing.

We bidden U in deze tijd van epidemie en nood,
sta met Uw liefde en goedheid Uw volk bij.
Wend deze ziekte van ons af,
laat hen die erdoor getroffen zijn weer genezen,
bescherm hen die door Uw goedheid, tot nu toe,
ervan bewaard zijn gebleven
en laat de plaag niet verder om zich heen grijpen.
Heilige Maria, heil van de zieken, bid voor ons!
Heilige Corona, bid voor ons!
Heilige Sebastiaan, bid voor ons!
Heilige Rochus, bid voor ons! Amen!