Paus in interview: Celibaat is herzienbaar 22 april 2023



Paus Franciscus gelooft niet dat een vrijstelling van het celibaat zou zorgen voor meer roepingen tot het priesterschap. Het celibaat van de Westerse Kerk is echter niet in steen gebeiteld, onthulde het hoofd van de Kerk in een interview met het Argentijnse nieuwsportaal Infobae. Franciscus sprak ook over de relatie van de Kerk met homoseksuelen en hertrouwde echtgenoten.

In de hele oosterse katholieke kerk zijn priesters meestal getrouwde mannen, herinnerde de paus zich. Zo'n geestelijke, die een huisvader is, werkt ook in de Curie, zei hij. "Er is geen tegenstelling in het feit dat een priester kan trouwen," zei Franciscus letterlijk. In de westerse kerk, zei hij, is het celibaat een disciplinaire kwestie, "een tijdelijke regeling" en dus "voorlopig", in tegenstelling tot de wijding, die permanent is. De vraag van de interviewer of het celibaat dus kan worden herzien, werd door Franciscus bevestigend beantwoord onder verwijzing naar de oosterse kerk. Hij betwijfelde echter of het vrijstellen van het celibaat het voor mannen gemakkelijker zou maken om voor het priesterschap te kiezen: "Ik denk het niet," zei Franciscus.

Een ander moment in het interview sprak de paus zich uit voor een open omgang van de Kerk met homoseksuelen. Op de vraag of hij zulke mensen de communie zou geven, zei Franciscus: "Het grote antwoord dat Jezus gaf: iedereen. Iedereen. Allemaal meedoen." De paus verwees naar de gelijkenis van het banket waarbij de genodigden allemaal afzeggen en de gastheer uiteindelijk zijn huis openstelt voor iedereen. "En iedereen verduidelijkt zijn positie voor de Heer met de kracht die hij heeft," zei Franciscus. "Dit is een kerk van zondaars. Ik weet niet waar de kerk van de heiligen is, we zijn hier allemaal zondaars. En wie ben ik om iemand te beoordelen als hij een goede wil heeft?" De paus adviseerde om "terug te gaan naar de kern van het evangelie": "Jezus roept iedereen, en iedereen lost zijn relatie met God op zoals hij kan of zoals hij wil. Soms wil je en kun je niet, maar de Heer wacht altijd."

"Ik raad gescheiden paren aan om naar hun bisschop te gaan en hem te vertellen over hun situatie"

Franciscus gaf ook een pastoraal antwoord op een vraag over het toestaan van hertrouwde gescheidenen om ter communie te gaan. De Kerk beschouwt het sacramentele huwelijk als onverbrekelijk, waardoor gelovigen die na een burgerlijke scheiding een tweede huwelijk aangaan in conflict komen. "We kunnen een menselijke situatie niet herleiden tot een regel," legde Franciscus uit. Zijn voorganger, paus Benedictus XVI, had herhaaldelijk benadrukt dat "een groot deel van de huwelijken in de Kerk ongeldig is omdat het geloof ontbreekt" en dat bruid en bruidegom niet eens weten wat er uiteindelijk met "voor altijd" wordt bedoeld. Katholieke hertrouwde gescheidenen kunnen soms "niet bewijzen" dat hun sacramentele huwelijk ongeldig was, maar op dat moment "komt het geweten van de bisschop in het spel. Ik raad gescheiden paren aan naar hun bisschop te gaan en hun situatie uit te leggen."

In zijn brief "Amoris Laetitia" (2016) na twee bisschoppensynodes over het thema van het gezin, had Franciscus in een voetnoot gesteld dat hertrouwde gescheidenen onder bepaalde omstandigheden ook de "hulp van de sacramenten" kunnen ontvangen. Na diverse debatten publiceerde Franciscus enkele maanden later een overeenkomstige brief en leidraad in de Officiële Gazette van de Heilige Stoel, met de toevoeging van kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin dat de teksten "authentiek Magisterium" waren en dus bindend.

Bron: Vatican News, 10 maart 2023